27 Nisan 2011 Çarşamba

KARAGÖZ VE HACİVAT KUKLA SAHNESİ

     Çocuklarınız ilgisini uyandıracak bu harika sahne ve  kahramanlar hikaye anlatımında çocuklarınız algılarını açık tutacak , hikayeden zevk almalarını sağlayacaktır :)


     Hacivat karakteri düzeni temsil eder. Nabza göre şerbet verir. Kişisel çıkarlarını her zaman ön planda tutar. Az buçuk okumuşluğundan dolayı yabancı sözcüklerle konuşmayı sever. Perdeye gelen hemen herkesi tanır, onların işlerine aracılık eder. Alın teriyle çalışıp kazanmaktan çok Karagöz’ü çalıştırarak onun sırtından geçinmeye bakar.
     Oyunun hiç şüphesiz başrol oyuncusu Karagöz’dür. Okumamış bir halk adamıdır. Hacivat’ın kullandığı yabancı kelimeleri anlamaz ya da anlamaz görünüp, onlara yanlış anlamlar yükleyerek ortaya çeşitli nükteler çıkarırken bir taraftan da Türkçe dil kuralları ile yabancı kelimeler kullanan Hacivat ile alay eder. Her işe burnunu sokar, her işe karışır, sokakta olmadığı zaman da evinin penceresinden uzanarak, ya da içerden seslenerek işe karışır. Dobra, zaman zaman patavatsız yapısından dolayı ikide bir zor durumlarda kalırsa da bir yolunu bulup işin içinden sıyrılır. Çoğu zaman işsiz, geçim derdindedir .Hacivat’ın bulduğu işlere girip çalışır. Başında ışkırlak adı verilen oynak bir şapka vardır. Ve Karagöz’de boyle tanınır.
     Çocuklarınıza denemenizi tavsiye ederim :) Kolay gelsin :)

26 Nisan 2011 Salı

EĞLENCELİ ŞİŞE DENEYİ

Plastik bir şişenin yaklaşık dörtte üçünü kızartma yağı ile dolduruyoruz. Geri kalan boş kısma da çocuklarla seçtiğiniz bir gıda boyası ile renklendirdiğiniz suyu huni yardımı ile şişeye boşaltıyoruz. Deneyimizin son kısmı da güvenlik ile ilgili… Şişemizin ağzını uhulayıp ya da bantlayıp kapatıyoruz ki çocuklar içmeye çalışmasın.

Vee artık şişemiz çalkalanmaya hazır! :) Yağ ve suyun birbirinden ayrılışını izlemek, bunu ilk defa görecek olan küçükler için eğlenceli olsa gerek… Sınıfların da uygulamak isteyen öğretmenlerimiz varsa, farklı renkler kullanarak çocuklara görsel bir şölen sunabilirler.

HAVANIN GENLEŞMESİ

İki tane kap buluyoruz. Birinin içine soğuk, diğerinin içine sıcak su koyuyoruz. Daha sonra iki tane boş şişenin ağızlarına balonlar geçirerek resimdeki gibi kaplara yerleştiriyoruz ve gözlemliyoruz.
İçinde sıcak su olan kaptaki şişenin balonu, havanın genleşip yükselmesine bağlı olarak şişer. Güzel ve basit bir deney… 
Ama sıcak su konusunda dikkatli olamak lazım çocuklar ellerini yakmasın. Bu yüzdende kulplu kaplar seçmekte fayda var. :)

SICAK HAVA BALONU DENEYİ

Malzemeler:
-Fön makinesi
-Plastik poşet
-Plastik bardak
-İğne ve ip
Yapılışı:
İlk olarak plastik poşetimizin ellerimizle tuttuğumuz kısmı üstten kesiyoruz. Poşetimizin açık tarafını düz bir yüzey haline getirip iğne ve iplik yardımı ile büzerek dikiyoruz. Yukarıdaki resimde de bu açıkça görülüyor. Bildiğimiz sepetli balonlar gibi. :)
İkinci olarak, plastik bardağımızı resimdeki ebatlarda kesip, iple dört tarafından poşetimize bağlıyoruz. Ve son olarakta fön makinemizin ağzını balonumuzun açık kısmına geçirerek yüksek hızda çalıştırıp uçmasını seyrediyoruz.
Isınan havanın yükselişi bundan daha eğlenceli bir şekilde anlatılamazdı herhalde. Eğer deneyde bir aksilik çıkmazsa çocuklar için çok eğlenceli bir etkinlik. :)

24 Nisan 2011 Pazar

EL YAPIMI SİMLİ YAZILAR



            Zevkimize göre rengarenk renkli kece kumaslar buluyoruz. Ardindan uzerine istedigimiz harflerin kalibinda  sivi yapistirici suruyoruz ve son olarakta simleri harflerin uzerine boca ediyoruz. :) Kuruduktan sonrada uygun bir yere ip gerip mandalla asıyoruz. :)

Karanfilli Portakal


     Bu resmi bloglar arasında gezergen gördüm. Portakala saplanan karanfiller kendine özgü güzel bir koku yayıyormuş. İlginç öyle değil mi? Denemesi bedava… :) 
     Bu akşam çocuğunuzla birlikte bunu bir aktivite haline dönüştürebilirsiniz. Eminim karanfilleri portakal saplamak çok hoşlarına gidecektir. Bu vesile ile, çocuğunuzun koku alma duyularının gelişmesini de desteklemiş olacaksınız.İlgilenenler için… :)



23 Nisan 2011 Cumartesi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

     Yarının büyükleri, geleceğimizi emanet ettiğimiz çocuklarımızın ve tüm ulusumuzun '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' kutlu olsun. 
      Yüce Meclisimiz, geçmişte nasıl ki bu ülkenin istiklalini sağlamış ve istikbalini yeşertmişse bugünden sonra da milletimizin en büyük umut kaynağı olarak yarınlarımızı parlak kılmaya ve güçlendirmeye devam edecektir...
     

20 Nisan 2011 Çarşamba

Eşleştirme Kartları


         4 yaş için hazırlanmış olan bu eşleştirme kartları çocukların çok ilgisini çekiyor . Aynı kartlardan birer tane daha kopyasını alarak hazırlayacağınız bu etkinlikte çocuklarınızdan aynı olanları eşleştirmesini isteyin. Bakın ne kadar eğlenecekler :)







11 Nisan 2011 Pazartesi

Başka Bir Anne

Sandra Albukrek-Sebban ve Leyla Navaro’nun birlikte kaleme aldıkları Başka Bir Anne, Can Çocuk Okul Öncesi Kitaplar dizisinde yerini aldı.
Olay kahramanımızın annesi diğer annelerden çok farklı. Kıyafetleri, konuşmaları, davranışları diğer annelere hiç benzemiyor. Küçük kız, gerçekten annesinin diğer anneler gibi olmasını istiyor mu dersiniz?
Başka Bir Anne, küçük bir kızın annesi ile ilgili duygu ve düşüncelerini, Sandra Albukrek-Sebban’ın resimlemeleri ve ince detaylarla anlatan eğlenceli bir okul öncesi kitabı.
Detaylara buradan ulaşabilirsiniz :)

YUVARLANAN TAVŞAN OYUNU

Tek kelime ile ha-ri-ka bir oyun! Kalıbın çıktısını alıyorsunuz. Belirlenen yerlerden kesip birleştiriyor ve içine iki tane bilye koyuyorsunuz. Ve tavşanınız yuvarlanmaya başlıyor! :)
İşte yuvarlanan tavşanımızın kalıbı ve resimlerle yapılışı işte burada.   :)

10 Nisan 2011 Pazar

TTCocuk :)

Arkadaşlar Türk Telekom 3-9 yaş arası çocuklar için cok cici bir site hazırlamış. :) Özellikle masallar çok hoşuma gitti. Merak eden arkadaşlar lütfen resmin üzerine tıklamanız yeterli olacaktır :)

ÇOCUKLARLA FARKLI BİR DENEYİM - HAZİNELİ TAŞ TARİFİ :)

Resimde gödüğünüz taşlar evde yapılmış taşlar. Peki bu taşları evde yapılmış olmasının haricinde özel kılan nedir diye merak ediyorsanız buyrun aşağıdaki resme bakalım. :) Bu taşları kırınca içinden hazineler (ufak oyuncaklar) çıkıyor! :) Lafı çok uzatmadan hemen hazineli taşlarımızın tarifine geçeyim.
Bu taşları kırınca içinden hazineler (ufak oyuncaklar) çıkıyor! :) Lafı çok uzatmadan hemen hazineli taşlarımızın tarifine geçeyim.

Malzemeler:
  • Bir bardak kullanılmış kahve tozu
  • Yarım bardak tuz
  • 1/4 bardak toprak
  • 1 bardak un
  • 3/4 bardak su
Yapılışı: Bütün kuru malzemeleri karıştırıyoruz. Ve çok ama çok yavaş bir şekilde suyu dökerek ellerimizle hamur yoğurur gibi yoğuruyoruz. Bütün suyu dökmemize gerek kalmayabilirmiş. Sadece suyu yavaşca döküp yoğurun yazıyor. (Bu işlemi yapacağınız yere biraz un serpinki hamurumuz tezgaha yapışmasın). Hamur istenilen kıvama gelince parçalara bölün ve içine ufak oyuncaklar koyup hamurla etrafını iyice sarın. Hazırladığınız taşları yaklaşık 65 C de 2 saat boyunca fırınlayın. Eğer taşlarınız ufaksa 1 saat yeterli olurmuş. Ve son olarak hazırlanan taşlar 2-3 dışarıda kurumaya bırakılıyor. Bütün olay bu. :)

Geriye taşları kırıp içindeki hazinelere ulaşmaya çalışan çocukların heyecanına ortak olmak kalıyor.

Tarifi verdim ama okumak başka, görmek başka. Bu taşların yapılışını aşama aşama resimleri ile görmek isteyen arkadaşlar Skip to My Lou'yu ziyaret edebilirler.